Opdræt af Kødgeder

brænde til gederAt opdrætte kød geder kan være en rentabel lille forretning for mange. I øjeblikket i USA, der er en meget høj efterspørgsel efter gedekød, også kaldet chevon, faktisk så høj at det kan være svært at følge med. Mange etniske grupper, der bor i USA, eller i Europa for den sags skyld, – Lige fra Hinduer til de østeuropæiske til dem Asien – sætter ofte meget stor pris på gedekød da det er magert og har et højt indhold af protein.

Det at opdrætte geder for kød, indebærer en række beslutninger: at vælge en race som er velegnet til det, træffe beslutninger om boliger og hegn, og at finde et marked for din gedekød når de er blevet slagtet, for at nævne et par stykker. Det betyder også at give dine geder ordentlig mad, foder og sundhedspleje lige som med alle andre dyr.

Vælg en Race

Ved at have geder kun til kødproduktion, vil du ønsker at overveje en blandet race til kødet og en fuldblods buk som du enten selv ejer eller lejer fra en anden opdrætter. Det kan være en fordel at leje en hvis du har mulighed for dette da du spiller for alt vedligeholdelse af den da en jo højst sandsynligt kun skal bruges til avl. Regner du med at tage på messer og udstillinger med dine geder kan det dog ofte godt betale sig at investere i sin egen buk,.

Visse racer, især Boer, er udviklet med et øje for en høj kødproduktion. Disse gederacer tager hurtigt på i vægt, og i stedet for at producere masser af mælk er de bedre som spise. Nogle racer er avlet med et dobbelt formål, hvilket betyder, de producerer masser af mælk samt er gode til at tage på i vægt. Mange kød gedeavlere har krydset kød racer som boerne med malkeracer som Nubierne at forbedre visse kvaliteter i deres besætning.

Boliger og hegn

Kød geder har brug for ren og tørt / trækfrit husly. Dette kan være en simpel tre-sidet konstruktion eller det kan være en fuldstændig isoleret bygning. Hvis du vil øge antallet af kid om vinteren, bør du overveje at have en ren, varm bygning til dette formål alene.
Indhegningen skal være robust og stærk for geder gør ofte deres bedste for at bryde ud hvis chancen er der. Geder skal have adgang til en masse jord, ideelt, til foder og græsning. Opdræt af kødgeder kan være svært at komme i gang med, men en meget rentable forretning når det først er oppe og køre ordentligt.

Reklame
Alt inden for træ, brænde, briketter og træpiller til private og virksomheder – Træpiller fra Nordjylland