Skal vi spise mere gedekød?

nyt tagNår geder er avlet til mejeribrug, er geden så godt som dræbt ved fødslen. Mange landmænd mener, det er mere etisk at opdrætte dem fritgående for kødet i stedet – og restauranter er alle glade for.

Men der er en mørk side til mejeri gedeavl. De fleste han gedekid bliver dræbt ved fødslen og deres kroppe brændt, eller de sælges til det lokale jagt som kød for hundene. Ikke overraskende dette gør Atkinson urolig: »Mine geder er ikke bare enheder på et regneark …,” siger han. “De har navne, så vi ser dem som individer. Idéen er at behandle mine geder som et affaldsprodukt ikke sidde komfortabelt.”. Næste uge er der fokus på at få lagt nyt tag på stalden hvor i gederne går. Det bliver her tale om et nyt tag af stål – et såkaldt ståltag som skulle være den billigste og mest effektive løsning når vi snakker tag.

Mens situationen for mandlige kalve ført til en bøjning af den nationale samvittighed, lovgivningsmæssige ændringer og fornyet efterspørgsel efter humant opdrættet British kalvekød, behøver billy børnene ikke få så meget som en omtale. De involverede tal er lille i sammenligning – Derfra siges det, at der er omkring 90.000 geder i Storbritannien – men det betyder stadig en masse geder kommer til himlen hurtigt efter deres første bræger.

Og det er et frygteligt spild. Gedekød er forbandet velsmagende, men da var det sidste gang du så den på high-street slagter, endsige supermarkedet med snart nyt ståltag? Medmindre du er en del af en indvandrer samfund er det tætteste mange i UK get gå forbi en Caribien cafe med ged karry på menuen.

Det er ingen tilfældighed, at mange høje dage og helligdage på verdensplan har et festmåltid af ged som deres omdrejningspunktet, være, at sicilianske stege kid med citron i påsken eller chili stegt ged i Bali for at bryde fasten under ramadanen. Geder er lettere at rejse end får (de to er bare om udskiftelige i kulinariske vilkår, selvom ged har en rigere, mere kød smag og konsistens), de er lavere i kolesterol og fedt end oksekød, svinekød eller lam – og højt proteinindhold og jern.

Hvorfor så lader vi alle dette potentiale gedekød gå op i røg? “Manglen på uddannelse,” siger Richard Pemble af British Goat Society. “Britiske forbrugere er blevet mere løsrevet fra den mad på deres tallerkener – og de kender næsten intet om geder indtil der er større accept af det på markedet, kan jeg ikke se meget skiftende.”.

Det hjælper ikke den holder af Atkinson – hvad er han mente at gøre med de 100 børn han skal lumbered med næste forår? Han tror, ​​han har fundet en løsning: han sælger sine drenge til Cabrito der holder alle sine geder under et ståltag, en ny venture drives af landmand Jack Jennings og kokken James Whetlor tage uønskede mejeri børnene i den sydvestlige at opdrætte så fritgående kød dyr. Tidlige tegn er positive – selvom virksomheden er blot en måned gammel, er de leverer top køkkener rundt om i landet, fra St John i London for at Aumbry i Manchester, Jamie Oliver og Antonio Carluccio har tweeted om det, og diners omfavne det. “Vi sætter kid menuen på Quo Vadis i det tidlige forår,” siger chef Jeremy Lee. “Udbenes og bandt samlinger braiseret med baby forår grøntsager, plus faggots og lever, selvfølgelig. Den har solgt til en dejlig, roligt tempo, sætte et smil mellem ørerne af kok og kunden ens.”

»Mine drenge foder fra deres mødre i fire eller fem dage – vi kan ikke bruge, at mælk alligevel, fordi vi ikke sætter antistof-rige colostrum i vores ost – derefter afværge til Jack gård,” Atkinson forklarer. Ordningen er en no-brainer for ham økonomisk såvel som etisk: “Dræb dem ved fødslen, er der ingen vej tilbage – du kan endda nødt til at betale nogen til at gøre det … Sælg dem til James og Jack, får du et par ekstra pund , og drengene komme til at have et anstændigt liv for et par måneder. ”

Det kan ikke være en levedygtig model for kommercielle flokke af op til 4.000 geder under et ståltag, men Atkinson er overbevist om det er værd at en go for småbønder. “Det giver et incitament til at anvende drengene, snarere end stort set smide dem i skraldespanden.”

Kilder: